За Троян

Троян е един от най-красивите планински градове, съчетаващ величествени планини, реки и топли минерални извори. Историческите обекти в околноста и множеството природни и културни забележителности, правят Троян едно от най-атрактивните кътчета в Северна България. Обграден от няколко природни резервата, утвърдил се като процъфтяващ занаятчийски център и наследил археологическото съкровище на миналото, градът излъчва едно специфично обаяниеи привлича множество посетители през цялата година.

История

Троян е обявен за град през 1868 г., но според археологическите проучвания, той е бил населяван още през старокаменната епоха. По-късно, през бронзовата епоха, тук се заселват траките, които оставят богато културно наследство. През I – II в. от н. е. през Троян преминава древноримския път Виа Траяна, който свързва Дунав с Бяло море и който дава името на местността. През XV век градът се оформя като попътно селище, което с падането по турско робство, става убежище за преселници от Дунавската равнина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско. Троян постепенно се превръща в силно развит занаятчийски район, който дотига разцвета си в началото на XIX в. Така се появява троянската занаятчийска чаршия, както и панаирът при Троянския манастир. През 1871 г. Левски избира Троянския манастир за осоноваването на революционен комитет, в който учатват всички монаси, но през 1877 г. отстъпващите турски войски опожаряват Троян. След Освобождението той е напълно възстановен, а през 1911 г. става третият електрифициран град в България след София и Пловдив. От тогава до днес, там врати са отворили множество предприятия и фирми, които са направили Троян един от най-проспериращите градове у нас.

Музеи

Музей на природните занаяти и приложни изкуства

През 1968г. в Троян е открита експозицията на единствения по рода си в страната Музей на Народните Занаяти и Приложни Изкуства, която представя една малка част от богатите колекции от старо и съвременно народно изкуство. Музеят осъществява съхранителска, изследователска и популяризаторска дейност, както в областта на занаятите и традициите, така и в краевата история.

Национална изложба на народните художествени занаяти

Намира се на 10 км. от Троян - в с. Орешак. Изложението разполага с 9 изложбени зали. Основната цел на изложението е да представя тази самобитна страна на българския художествен гений- народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие. Изложението работи целогодишно, без почивен ден. В една от изложбените зали е организиран богат базар с предмети, изработени от български и чуждестранни майстори.

Природонаучен музей - Черни Осъм

Природонаучният музей в с. Черни Осъм се ражда от една сбирка препарирани животни, онагледяваща уроците по биология в селското училище и прочула се в цялата страна. Сбирката е дело на ентусиазма, знанията и многогодишния труд / от 1956г. насам / на местния учител Илия Христов. Тук могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина. В залата за атракции, с движение на животни, гласове на зверове и птици, е пресъздаден чудният свят на природата.

Галерия "Серякова къща"

Градската художествена галерия е разположена в къщата на Ботевия четник Георги Серяков. Обявена е за паметник на културата. В изложбените зали на галерия “Серяковата къща” се представят творбите на многобройните троянски художници.

Манастири

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянският манастир "Успение Богородично" е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на този край. Той е трети по големина в цялата страна. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи на Захари Зограф. Манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски. Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица.

Зелениковски манастир

Манастирът в местността "Зелениковец" е създаден през 1832г. за уединение и молитва като клон на Троянския манастир. Той е наречен на името на Свети Йоан Предтеча. Новият храм е от 1914г. Зелениковският манастир е лятна резиденция на българския патриарх. Предлага и настаняване на туристи.

Църкви

Света Параскева Петка - Троян
Скит Свети Никола - Орешак
Църква Възнесение Господне - Шипково
Църква Св. Николай - Бели Осъм
Църква Св. Димитър - Терзийско
Църква Св. Параскева - Чифлик

Состра

Един от най-интересните археологически обекти на региона е Состра - малък римски град, разположен на важния военен път, свързващ Дунава с провинция Тракия. Основан е в средата на II век и просъществува до края на V век. Намира се недалеч от град Троян, край с. Ломец.

Балнеология

Благоприятните климатични условия, в съчетание с природните дадености, са направили от района на град Троян привлекателно място за туризъм и отдих. Троянската община е удивително съчетание на величествени планини, реки и минерални извори. Минералната вода е хипотермална, слабоминерализирана /хидрокарбонатна, сулфатно-калциева/. Главни показания за лечения са: функционални заболявания на нервната система, заболяване на опорно-двигателната система, хипертонична болест и др.

Природа

Троянски Балкан

В района на Троян се намират природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, известен със своята уникална растителност и животински свят. В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20м. Релефът е силно разчленен и богат на скални форми, които често са труднопроходими. Резерватът Стенето обхваща цялото горно течение на река Черни Осъм. Районът е богат на пещери, които са недостатъчно проучени поради пропастния им характер. В резервата могат да се видят и скални образувания с фантастични форми. Интересно карстово образувание е скалният свод Крали Маркова дупка, в близост до хижа Амбарица. Козя стена е най-малкият резерват в парка, създаден с цел опазване на ендемичния вид старопланински еделвайс, на вековни букови и буково-елови гори. На територията му се намират уникални скални формации, обитавани от много видове грабливи птици.

Беклемето

Местността Беклемето в Троянския проход е разположена на 1320м надморска височина, с хубави поляни и широколистни гори. Там е построено едноименно туристическо селище, чието изграждане започва през 1962г. по специален план. Беклемето предлага условия за зимен туризъм, като в непосредствена близост се намира писта за ски-бягане и биатлон.

Махала Баба Стана

Махала Баба Стана се намира близо до село Орешак. В обраслата с гори могила могат да бъдат видяни запазени старинни къщи от възрожденски стил. Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби, който всяка година раздава награди в училищата от град Троян. По време на турско робство в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - живи апостоли: 6 момичета и 6 момчета. Минаващите през Троян турци грабели и поругавали всичко, особена опасност грозяла жените и девойките. Семейството на вдовицата Стана било изложено на опасност. Тя трябвало да го спаси. И намира спасение, като се преселва от Троян и избира красивото място в подножието на планината, под могилата, обрасла с гори, в малка падина с извори и поляни. Така Стана слага със своето семейство основата на махалата и когато идва време да я назоват като разраснало се селище (Стана била вече баба), махалата взема нейното име - Баба Стана.